A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
A szegénység elleni küzdelem világnapja
2021. október 19., 09:26
A gyerekek negyede érintett Szerbiában

Az ENSZ Közgyűlésnek köszönhetően 1992 óta tartjuk október 17-én a szegénység elleni küzdelem napját. A kezdeményezés célja, hogy az ENSZ tagállamokat konkrét, szegénység-felszámoló tevékenységre és összefogásra sarkallja. Szerbiában minden harmadik polgár nem engedhet meg magának egy 140 eurós váratlan kiadást, egészen egyszerűen azért, mert nincs neki ennyi tartaléka, minden tizediknek nem futja arra, hogy megfelelő módon felfűtse a házát vagy a lakását, és majdnem minden második polgár számára elérhetetlen álom, hogy egy hetet házon kívül pihenjen, derül ki a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RSZ) tavalyi évre vonatkozó adataiból. A helyzet mégis valamelyest jobb mint a korábbi években. 2016-ban például a polgárok 62 százaléka nem engedhette meg magának, hogy szabadságát házon kívül töltse, míg minden második polgár nem engedhetett meg magának váratlan kiadást.

A RSZ 2020-ra vonatkozó adatai azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy a szegénységi kockázattal élő lakosok száma csökkenőben, a szubjektív szegénység-érzés továbbra is igen erős. A polgárok majdnem fele azt mondja, hogy gondot okoz kihúzni a hónap elejétől a hónap végéig, míg 40 százalékuk azt mondja, hogy ezt csak nehezen vagy nagyon nehezen tudja megtenni. A megkérdezettek mindössze 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy viszonylag jól kijön a bevételéből. Tavaly a szegénységi kockázat 21,7 százalék volt, 1,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és 4,2-gyel kevesebb, mint 2016-ban.

A jövedelmi szegénységi arány az adott csoportba tartozók szegénységi aránya az országos szegénységi arányhoz viszonyítva. Azt a réteget öleli fel, amelynek a bevétele alacsonyabb a szegénységi kockázat küszöbénél, amely tavaly egy egyszemélyes háztartás esetében 22.000 dinár volt. A szegénységi küszöb egy két felnőttből és egy 14 évesnél fiatalabb gyermekből álló háztartás esetében 39.600 dinár volt, míg egy négytagú, két felnőttből és két gyerekből álló háztartás esetében 46.200 dinár. A helyzet itt is javult valamelyest, mert az egytagú háztartás esetében öt évvel ezelőtt ez az összeg 14.680 dinár volt, a négytagú család esetében pedig 30.828 dinár. Ha az életkor szerinti megoszlást nézzük, akkor a szegénység leginkább a legfiatalabbakat veszélyeztetni. Minden negyedik 18 évnél fiatalabb gyerek ebbe a csoportba tartozik, de nem kevésbé veszélyeztetettek a 18 és 24 év közöttiek, tavaly a 23,6 százalékuk tartozott ebbe a kategóriába. A szegénységi kockázat legkevésbé a 24–54 éves korosztályt érinti, 2020-ban a lakosság ezen rétegének 19,6 százaléka tartozott ide.

A legkisebb a szegénységi kockázat azokban a háztartásokban a RSZ adatai szerint, ahol legalább három vagy annál több felnőtt személy él, gyermek pedig nincs, míg a legnagyobb a kockázat azon családok esetében, ahol két felnőtt mellett három vagy ennél több gyermek van, ilyen pedig az érintett populációs 37 százaléka. 2016-hoz képest, de egészen a tavalyi évig viszonyítva ez előrelépést jelent, mert a háromgyerekes családok esetében a szegénységi kockázat több mint 50 százalékos volt. A gyermeküket egyedül nevelő szülők szegénységi kockázata csökkent ugyan, öt évvel ezelőtt több mint 40 százalékuk volt érintett, de még mindig magas, mert 2020-ban az ilyen családoknak majdnem az egyharmada élt a szegénység határán. Milyen a szegénység az EU-ban? Más, nagyon más. „Luxemburgban például a lakosság 15 százalékát érinti a szegénységi kockázat. Azért, mert a jövedelmük 1500 vagy 1700 euró alatt van, ami messze nem jelent szegénységet. Ez inkább csak az adott társadalmon belüli egyenlőtlenségre mutat rá”, véli Žarko Šunderić, a RSZ munkatársa. 

(Vajdaság MA, 2021. október 17.)