A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Szerbia vesztésre áll a járvány elleni harcban
2021. október 14., 11:38
A zsúfolt bárok, a kevés maszkviselő ember és a szinte korlátozások nélküli élet azt a benyomást keltik Szerbiában, hogy már véget ért a világjárvány. Ez azonban csak illúzió, mert az ország jelenleg az elsők között szerepel a világon a fertőzöttek számát tekintve. Annak ellenére, hogy többféle oltóanyag is elérhető, Szerbiában leállt az oltási program, pedig a hétmillió lakosnak csak valamivel több mint 40 százaléka vette fel az oltást. Szerbiában az utóbbi két hétben a napi fertőzöttek száma meghaladja a 6500-at, az AFP adatai szerint, vagyis a 100.000 lakosra 93,5 fertőzött jut, ami messze a legmagasabb arány a világon. Noha a maszkok viselése a zárt helyiségekben és a távolságtartás is kötelező, ezt nagyon rosszul, vagy inkább egyáltalán nem ellenőrzik. A szabályok betartása egyéni döntéssé vált. Az orvosok azt követelik a kormánytól, hogy vezessen be szigorúbb intézkedéseket, mint amilyen a nem létfontosságú intézmények munkaidejének csökkentése, vagy a covid-beléptetők bevezetése, ami korlátozná a be nem oltottak társadalmi tevékenységeit. A heteken át tartó gondolkodás után Ana Brnabić kormányfő végül elállt ettől, mert úgy véli, a fegyelmezettséget nem lehet ilyen módon elérni.

Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja megdöbbenésének adott hangot, nem tudja elhinni, hogy a kormány nem akar szigorúbb intézkedéseket bevezetni. Rade Panić, az orvosok szakszervezetének elnöke ezt azzal hozza összefüggésbe, hogy jövő tavasszal választásokat tartanak, s a hatalom a népszerűségét félti. De nagy hatással vannak a döntésre az oltásellenesek is. „Az oltásellenesek okozzák a problémát, de a kormány ezt nem akarja megoldani a választások miatt. Ezzel azt üzenik, hogy mindannyian magunkra vagyunk utalva”, nyilatkozta Panić az AFP-nek.

Az AFP felkereste a kormányt is, hogy nyilatkozzon, de eddig nem kapott választ. A járványügyi intézkedések végrehajtásának problémája mellett Szerbia nehezen tudja rávenni a fiatalokat az oltásra. Mint ahogy azt a kormányfő mondta, a 18 és 30 év közötti korosztálynak csupán a 22 százaléka vette fel az oltást. A védettségi igazolványok hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatalok is felvegyék az oltást az olyan országokban, mint például Franciaország, de Brnabić úgy véli, hogy a szerbiai fiatalok mások. „Ha azt hallanák, hogy valaki oltási igazolványt hamisított csak azért, hogy bejusson egy bárba vagy éjszakai szórakozóhelyre, akkor azzal menővé válna és az összes fiatal megpróbálná megmutatni, hogy ők is képesek erre”, nyilatkozta a kormányfő. Panić, aki aneszteziológusként dolgozik a covid-kórházban, azt mondja, hogy az orvosok túlterheltek, a kormányfőt pedig egyszerűen dilettánsnak tartja. „A haldokló páciensek és a kimerült orvosok is egy csatatéren vannak”, fogalmazott Panić.

Dezinformációk

Kezdetben Szerbia jól indult az oltással, elegendő adagot biztosított Keletről és Nyugatról egyaránt, olyannyira, hogy a külföldi állampolgárokat is ide hívta, hogy vegyék fel a védőoltást. Közölte, hogy ez lesz az első ország Európában, ahol előállítják a Sinopharm kínai vakcinát, és megkapta a Szputnyik V vakcina gyártásának engedélyét is. Szerbia az elsők között volt a világon, ahol felajánlották a harmadik dózist is a lakosságnak. Ám az ország a védőoltással kapcsolatos dezinformációk melegágya, bizalmatlanságot keltenek a kormány és más intézmények iránt, ez a gyakori korrupciós botrányoknak és az általános átláthatóság hiányának a következménye. Csak tovább táplálja a gyanút az oltásellenes orvosok csoportja, aki közül néhányan több százezer követőre tettek szert a közösségi hálókon, és az országos médiában is teret kapnak. „Az államnak nem csak a polgárokat kell motiválnia, de mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza a hazugságok terjesztését és a manipulációt”, írta Twitter-profilján Srđan Lukić tüdőgyógyász, aki jelenleg Szlovéniában dolgozik. „Szerbia ebben nagyon sikertelen”, tette hozzá. 

(Vajdaság MA, 2021. október 13.)