A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Deszkára fel! 2014
2014. január 25.Szabadka
Képző intézmény:Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Képzés jellege:színjátszás

A Magyar Nemzeti Tanács védnökségével a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet – Deszkára fel! elnevezésű kétéves programjának keretében és a tavalyi színjátszócsoport-vezetői képzés folyatatásaként – 2014 januárjától amatőr rendezők részére szervez szakmai továbbképzést a vajdasági magyar öntevékeny gyermek-, diák- és felnőttszínjátszás megtartása, megerősítése és megújítása végett. A képzések helyszíne Szabadka, Újvidék és Nagybecskerek lesz.
Deszkára fel! 2014
A 60 órás, ingyenes képzés nyolc hétvégén át tart olyan színházi szakemberek, dramaturgok, zeneszerzők, rendezők, jelmez- és díszlettervezők stb. irányításával, akik kellő elméleti és gyakorlati alapot adnak a leendő rendezőknek ahhoz, hogy lendületesen kezdjenek hozzá egy-egy előadás színpadra állításához.

Az oktatók:
Brestyánszki Boros Rozália, Gerold László, Góli Kornélia, Gyarmati Kata, Hernyák György, Janovics Erika, Kálló Béla, László Sándor, Mezei Kinga, Mezei Zoltán, Táborosi Margaréta, Puskás Zoltán, Urbán András és Verebes Ernő.

A képzés tartalmából: rendezéstörténeti ízelítő, előadás-elemzés; a felkészülés lépései, darabválasztás, szereposztás; feszültség, konfliktus; jelenet, szituáció; figura; térszervezés, színpadformák, szcenika; idő, tempó, ritmus; szövegelemzés, dramaturgiai feladatok előre nem megírt szövegből készülő eladásnál; próbaformák, próbavezetés; az előadáskészítés folyamata; a drámai jelenet próbája; improvizációk; színészvezetés-figuraalkotás, mélyítés, eljátszás és megélés; hangeffektusok és zene; tömegjelenetek; díszlet, jelmez, smink, kellék, fény.

A képzést három helyszínen – Szabadkán, Újvidéken és Nagybecskereken – tartjuk. Ugyanaz a tananyag – csak a helyszín más.

• A szabadkai képzés helyszíne a Kosztolányi Dezső Színház (Fasizmus áldozatainak tere 5.). Az időpontok: 2014. január 25., február 8. és 15., március 1., 22., és 28., április 12. és 19.

• Az újvidéki képzés helyszíne az Újvidéki Színház (Jovan Subotić utca 3–5.) A képzés tervezett időpontjai: 2014. április 12. és 26., május 3., 17. és 24., június 7. és 14.

• Nagybecskereken szeptemberben indul a képzés, az érdekelteket később értesítjük a helyszínről, a pontos időpontokról és a jelentkezési határidőről.

Jelentkezési határidő: 2014. január 15. Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet.