A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
100 év, 100 fotó, 100 élet – fotópályázat
2020. augusztus 31., 15:52
Minden család kincsei között megkülönböztetett tisztelet övezi a régi, olykor elsárgult fotókat, amelyen a felmenők, rokonok életének egy fontos állomásába pillanthatunk be. A megkopott fotókon megelevenedik a múlt, a fotón megörökített pillanat mögött olykor a családi legendárium fontos eseményei húzódnak meg. A celluloid film 1887-es, majd az első, kifejezetten amatőr- és hobbifotósok számára kifejlesztett gép 1888-as megalkotásával és piacra dobásával egyre több amatőr kép készült. Persze a mára megszokott, s napjában akár többször is előforduló kattintás akkoriban komoly előkészületet igényelt, a fénykép elkészítése kiemelt családi, baráti esemény volt.
A Nemzeti Művelődési Intézet több kategóriában meghirdetett felhívása időutazásra hív mindenkit. A felhívás célja: képekben bemutatni az elmúlt 100 éven átnyúló emberi kapcsolatokat, elődeink történeteit az 1920-as évektől napjainkig.
100 év, 100 fotó, 100 élet – fotópályázat Mi az, amire szüksége lesz annak, aki ebben a nemes küzdelemben részt akar venni? Régi, archív fotók, sok beszélgetés a családtagokkal, némi képzelőerő és kreativitás, fényképezőgép vagy mobiltelefon.

A Nemzeti Művelődési Intézet a felhívásban szereplő kategóriákat úgy állította össze, hogy azok is lehetőséget kapjanak, akik inkább a családtörténet iránt érdeklődnek, azok is, akik az elmúlt száz esztendő fotóiból önálló kreatív alkotást akarnak létrehozni, valamint mindazok, akik inkább a most pillanatainak megörökítésére vállalkoznak.

A képek beküldési határideje: 2020. október 11.

No, de lássuk, milyen kategóriákban lehet indulni ezen a virtuális időutazáson?

 
A. „Egyszer volt…” (Régi fotó – régi/új történet)

Nevezni egy, az 1920-as években készült fotóval és a hozzá tartozó történettel lehet, a képen szereplő személyekről, eseményekről, élettörténetükről, közösségekről. A történet lehet kitalált is, ami akár meg is történhetett volna.

B. „Készítsd el most!”

Nevezni egy, az alábbi címekhez kapcsolódó fényképpel lehet:
  1. Újjáéledő kapcsolatok
  2. 100 év nagy idő…
  3. Ablakomból a múltba tekintek

C. Családfotók, generációk
  1. Felmenőink: nevezni egy 5 képből álló sorozattal lehet, amely egy család több egymást követő generációját mutatja be, egy-egy családi fényképpel. A legkorábbi kép az 1920-as évekből származzon.
  2. Családfa és családi képek: nevezni egy családfa beküldésével lehet, amely bemutatja a családi ágakat, felmenőket arcképeikkel, csoportképeikkel. A legkorábbi kép az 1920-as évekből származzon.
  3. Településünk, közösségeink változása 1920 óta: nevezni egy 5 képből álló sorozattal lehet, amely bemutatja a település, a település közösségeinek változásait 1920 és 2020 között.

D. „Anno domini…”

Pályázni az alábbi témák feldolgozásával, egy képpár készítésével lehet, amelynek egyik eleme egy 1920-as években készült kép:
  1. 1920-2020 – Emberi sorsok, történetek
  2. 1920-2020 – Közösségeink akkor és most
  3. 1920-2020 – Települési értékeink akkor és most

A felhíváson bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül, de azt fontos megjegyezni, hogy egy jelentkező maximum 10 darab digitális, vagy digitalizált fényképet adhat be.

További kritériumok, valamint a nevezési felület a Nemzeti Művelődési Intézet oldalán érhető el: tovább a részletes felhívásra.