Csütörtök, 2024.07.18.
VMMI

szemle, színjátszás

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVII. Találkozójának programja

  • Főszervező: VMMI, Mara Amatőr Színház, Topolya Község Művelődési Háza, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
  • Dátum: 2023. április 13., csütörtök - 2023. április 22., szombat

Topolya, 2023. április 13–22.

 

A Találkozó nem tréfamester!

 

Topolya Község Művelődési Háza, színházterem

24300 Topolya, Fő utca 12.

Nyitva programnapokon 10 és 24 óra között

 

Az előadások ingyenesek!

Szeretettel várjuk!


 

Időpontok

2023. április 13., csütörtök 18:00 - 2023. április 13., csütörtök 18:30

Topolya, Topolya Község Művelődési Házának kiállítóterme

KaMara Galéria – a 21. század 21 éve, avagy a Mara a világon már mindenhol nagykorú – kiállításmegnyitó

2023. április 13., csütörtök 18:30 - 2023. április 13., csütörtök 19:00

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVII. Találkozójának ünnepélyes megnyitója és a topolyai Mara Amatőr Színház előadása

Molnár Ferenc: Egy, kettő, három (80’)
Vígjáték
Rendezte: Jankovics Andrea
Az előadásról: Norrison úr egy európai világváros hatalmas bankjának elnöke - vezérigazgatója. Fél éve házában vendégeskedik Lydia, egy amerikai iparmágnás egyetlen, féltett lánya. Norrison éppen üdülni készül, amikor bombaként robban a hír, Lydia titokban férjhez ment Fusz Antal taxisofőrhöz, sőt mi több, már a baba is úton van. Cselekedni kell, a vonat egy óra múlva indul. Az igazgató úr visszakapcsolja az agyát.

12 éven aluliaknak nem ajánlott

2023. április 15., szombat 16:00 - 2023. április 15., szombat 17:05

Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ, Színes Szilánkok Diákszínpad, Újvidék

Figura Terézia: Boldog szerelemben élni – töredékek Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs életéből (65’)
Dokumentarista mű
Rendezte: Figura Terézia
Az előadásról: Az előadás Nemes Nagy Ágnes levelezésén, Ágnes egyes versein, valamint Balázs Róma című esszéjén alapszik. Nagyon szép történet az övék, viszont senki soha nem írta le. Ez a mi próbálkozásunk. A történet két síkon folyik, a jelen és visszaemlékezés síkján, így próbáltuk megbontani a megszokott kronológiai idővezetést, és a közönségre bízni ezeknek a síkoknak az elrendezését időben. Sok kérdés nyitott marad, csak találgathatunk, egyes helyzetekben hogyan reagált ez a két ember. Hús-vér embereket akartunk a színpadon megmutatni, szenvedélyes embereket, akik a szerelem elmúlása után is lélekben, eszmékben, irodalomban hűek maradtak egymáshoz. A fő célunk az volt, hogy egy valóban izzó szerelmi történet belső síkjait is megmutassuk, és megpróbáljunk együtt érezni az életükben meghozott döntésekkel.

12 éven aluliaknak nem ajánlott

2023. április 15., szombat 19:00 - 2023. április 15., szombat 19:45

Egység Művelődési Egyesület, József Attila Színtársulat, Nagykikinda

Đorđe Lebović: Az ezredik éjszaka (45’)
Kortárs tündérmese
Rendezte: Király Sándor
Az előadásról: Egyszer, de csak egyszer jön el a lehetőség, hogy jóvá tedd a világot. De csak az ezredik éjszakán.
Hap és Hep jó barátok már jó ideje. Sokszor járnak át azon az erdőn, amely hol félelmetes, hol barátságos, hol menedék számukra, hol pedig egyenesen a földi pokol. Egy éjszaka azonban történik valami. Mintha valaki meghallotta volna összes panaszukat, és egy varázsló száll alá a Holdról, aki felajánlja, hogy egy éjszaka erejéig különleges erejük lehet. Egyikük úgy dönt, talán él vele, még akkor is, ha esetleg nem lesz képes semmilyen jó cselekedetet végrehajtani, és akkor kővé válik hajnalra. De mi lehet az igazán jó tett, amely egyformán kielégít mindenkit a földön? Pénz? Teremjenek pénzt a fák? Lássanak újra a világtalanok? Vagy folyjon tej és méz a patakokban víz helyett?

12 éven aluliaknak nem ajánlott

2023. április 16., vasárnap 19:00 - 2023. április 16., vasárnap 21:00

Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Sturcz József színjátszó csoport, Kupuszina

Szántó Armand – Szécsén Mihály: Paprikáscsirke (120’)
Zenés bohózat
Rendezte: Molnár József
Az előadásról: A Paprikáscsirke a magyar vállalkozó kissé szatirikus, ironikus, gúnyos, de mindenképpen szeretetreméltó és együttérző ábrázolása. Forgács jómódú vállalkozó, üzletileg nehéz korszakot él át, konzervgyára nem működik igazán. Felesége, Helén és anyósa, Valéria biztatására tőkéstárs után néz, aki millióival megmentheti a bajban lévő vállalkozást, s akit meg is találnak a befektetni szándékozó gazdag amerikai, Mr. Kennedy személyében. Mr. Kennedyt lányával, Liliannal együtt vacsorára várják, hogy a nagy üzletet nyélbe üssék, amikor egyik vendégük – történetesen, aki angolul is tud – lemondja a részvételt, s mint kiderül, így éppen tizenhárman maradnak, ami ugye képtelenség! Találni kell azonnal valakit, aki tud angolul, aki az est színvonalának megfelelő, s aki azonnal mozgósítható! Forgácsnak mentő ötlete támad! Előlépteti Gusztit, a jóképű inast vendégnek, akiről kiderül, hogy ráadásul tökéletesen beszél angolul…
Mindez remek humorral, fordulatos cselekménnyel, helyzetkomikummal, szatirikus éllel és kitűnő zenével fűszerezve!

2023. április 17., hétfő 19:00 - 2023. április 17., hétfő 20:00

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja, Tóba

Lőrincz Miklós: Amerikai menyasszony (60’)
Vígjáték
Rendezte: Lackó Farkas Erzsébet
Az előadásról: Amerikából megérkezik a kedves unokahúg, aki megzavarja Badacsonyi nyugodt napjait. Különös módszerrel keresnek vőlegényt, ami mindenkinek megfelel, csak némi félreértés esik az esküvő megkötése előtt. Lőrincz Miklós szövege a hagyományos bohózat eszközeivel operál, szinte matematikai pontosságú poénokkal, szellemes nyelvi leleményekkel igyekszik szórakoztatni és nevettetni a közönséget. Ez a műfaj komoly színészi képességeket kíván, s ennek próbál eleget tenni a társulat, aki nem először találkozik ilyen jellegű anyaggal.

2023. április 18., kedd 15:30 - 2023. április 18., kedd 17:00

Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, Hébe-hóba színjátszó csoport, Muzslya

Ray Cooney: Páratlan páros (90’)
Vígjáték
Rendezte: Kósa Zoltán
Az előadásról: Mary izgatottan várja haza wimbledoni otthonába férjét, John Smith taxisofőrt, aki túl sokat késik. Az asszony ezért úgy dönt, felhívja a helyi rendőrséget, hátha hitvesének baja esett. Nem messze tőle, úgy négy és fél percnyi autózásra, Barbara izgatottan várja haza richmondi otthonába férjét, John Smith taxisofőrt, aki túl sokat késik. Az asszony ezért úgy dönt, felhívja a helyi rendőrséget, hátha hitvesének baja esett...
Ezzel pedig megkezdődik a kalamajka. A férj, John ugyanis egy és ugyanaz a személy, és régóta éli kettős életét, amely most összedőlni látszik; John ugyanis egy idős hölgy segítségére sietve balesetet szenved, és a kórházban nem a megfelelő lakcímét adja meg. A feleségek által értesített rendőrség lelkes nyomozásba kezd, John pedig ámokfutó módjára ingázik a két asszony között.

16 éven aluliaknak nem ajánlott

2023. április 18., kedd 19:00 - 2023. április 18., kedd 21:00

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja, Bezdán

Ray Cooney: Család nélkül nincs orvosság (120’)
Vígjáték
Rendezte: Foki István
Az előadásról: A helyszín London egyik elegáns kórháza, ahol a világ minden tájáról odasereglett neurológusok konferencián vesznek részt. A nyitó előadást dr. Mortimore tartja, akihez váratlanul betoppan tizennyolc évvel azelőtti szeretője, Tate nővér, ráadásul ennek a titkos viszonynak a „gyümölcse”, Leslie is. A főorvos szorult helyzetbe kerül, s nem lévén más választása, kollégáját, a kissé kétbalkezes dr. Bonneyt kéri meg arra, hogy ideiglenesen vállalja az apaságot… Innentől kezdve aztán az események szédítő tempóban követik egymást, a bonyodalmakból pedig vicces szituációk lesznek.

2023. április 19., szerda 16:00 - 2023. április 19., szerda 16:40

Szabadkai Középiskolások Diákotthona, Szabadka

Egypercesek kánona – Örkény István egyperces novellái alapján (40’)
Alternatív drámajáték
Rendezte: Papp Bartusz Karolina
Az előadásról: Előadásunk néhány Örkény István egyperces novelláiból állt össze. A vezérgondolat természetesen az abszurd, a meghökkentő és a természetellenes jelenségek láncra fűzése volt. A mindenkori ember milyen váratlan helyzetekbe kerülhet, azokat miként tudja kezelni, és ugyanakkor ezek a nem mindennapi helyzetek milyen gondolatokat, érzéseket idézhetnek elő úgy a színpadon, mint a közönségben. Játéknak indult az előadás, aztán egyre komolyabban kezdtünk foglalkozni a témával. Szavakban, mozgásban, tekintetekben gondolkoztunk… A darabon közösen dolgoztunk, a diákoknak nagyon jó ötleteik vannak, ezeket felhasználva alakítottuk az előadást.

2023. április 19., szerda 19:00 - 2023. április 19., szerda 20:50

Palicsi Színjátszó Grund, Palics Magyar Művelődési Egyesület, Palics

Dés László – Bőhm György – Horváth Péter – Korcsmáros György – Nemes István: Valahol Európában (110’)
Musical
Rendezte: Mezei Zoltán
Az előadásról: Dúl a háború. Családok szakadnak szét, és gyerekek maradnak árván magukra és egymásra utalva. Vadak és önzőek, a háború látszólag kiöli belőlük az együttérzést. De valójában vágynak valahova, valakihez tartozni. A háború szörnyűségeit a legjobban a gyerekek sorsán keresztül érthetjük meg és érezhetjük át. A történelem mégis újra és újra ismétli önmagát. Ma is szenvednek gyerekek családjuk nélkül, romos tornatermekben és idegen vasútállomásokon várakoznak egy jobb életre.

2023. április 20., csütörtök 15:00 - 2023. április 20., csütörtök 16:00

A Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói, Zenta

Németh Ákos: Babett hazudik. (60’)
Dráma
Rendezte: Verebes Judit
Az előadásról: Mit tesz egy serdülő, ha a világ zord és kirekesztő? Mi történik, ha csalódik a társaiban? A szüleiben? Az életében? Elképzel egy másikat magának. Megálmodja. Ebben az álomban figyelmet kap, és lehet valaki. Vajon mire képes azért, hogy ezt az ideális, elképzelt világot és a magáról alkotott képet megóvja magának? Mindent megtesz, hogy ezt elfogadtassa másokkal. De vajon hol vannak a határok? Ki a felelős? Egy történet szülőkről és serdülőkről, vágyakról, (nem)elfogadásról, felelősségről, álmokról és elsősorban a tinédzser lélekről.

12 éven aluliaknak nem ajánlott

2023. április 20., csütörtök 17:00 - 2023. április 20., csütörtök 18:05

KEX, Zenta

Hideg kutyaleves (édes-keserű) (65’)
Vígjáték
Dramatizálta és rendezte: Döme Zoltán
Az előadásról: Életünk során mindannyian hordozzuk a saját keresztünket. Kinek kisebb, kinek nagyobb e terhe. Megoszthatjuk terhünket, de átvenni örökre senki nem fogja azt. A történelem folyamán számtalan ilyen esetet ismerünk. A mi történetünk mind közül a leghíresebb!

2023. április 20., csütörtök 20:00 - 2023. április 20., csütörtök 21:00

Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Jáccunk Trupp, Temerin

Petőfi Sándor: Bolond Istók (60’)
Dramatizált elbeszélő költemény
Rendezte: László Sándor
Társrendező: Virág György
Az előadásról: Petőfi Sándor költői munkásságát szemlélve nem a Bolond Istók című elbeszélő költeménye jut először eszünkbe. Nem is igazán juthat, hiszen szerelmi, forradalmi gondolatai még mindig nagyobb, erősebb nyomot hagynak a ma emberének lelkén. Bolond Istók nem az erő eszközével hagy nyomot, sokkal inkább az egyszerűségével, tisztaságával, mely képes emberi sorsok megváltoztatására, megjavítására. A Jáccunk Trupp színészei ezeket az együgyűnek tűnő, de valójában alap emberi igazságokat és tulajdonságokat keresik a szövegben és önmagukban is. Mindezt társművészetek segítségével teszik (zene mint hang, képzőművészet). A szöveg ezekkel az audiovizuális eszközökkel kiegészülve igazi varázslattá válik, és a nézők szeme láttára emeli Petőfi költeményét a lélekhez közelebb. A Bolond Istók nyelvezete így válik hallgathatóvá, korszerűvé, fiatalossá és örök érvényűvé, ami a klasszikusok legfőbb jellemzője.

Az előadás létrejöttét a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozat keretében a Szekeres László Alapítvány támogatta.

2023. április 21., péntek 14:30 - 2023. április 21., péntek 18:00

Április 21., péntek, GYEREKNAP a topolyai Művelődési Házban

14.30 Színek háza – gyerekrajzok és alkotások kiállítása

15 óra Mosolycsaló gyermekszínjátszó csoport, Topolya
Frank L. Baum – Zalán Tibor – Erős Ervin – Andres Ortega: Óz, a nagy Varázsló (45’) – versenyprogramon kívüli előadás
Musical
Dramatizálta és rendezte: Jankovics Andrea
Az előadásról:
Valahol messze, a zölden tündöklő Smaragdvárosban él és uralkodik Óz, a Nagy Varázsló. Úgy hírlik, hogy fényes palotájában a legkülönbözőbb kincsek garmadáját gyűjtötte egybe, köcsögszámra áll ott a bátorság és az ész, egész gyűjteménye van emberi szívekből, s varázshatalma akkora, hogy a világban sodródó Dorka is tőle kér tanácsot, hogyan juthatna vissza Kansasba. Óz palotája felé igyekszik hát mindenki, aki csodás segítségre vágyik. Oda tart a vándorúton összesereglett társaság: Dorka, a Madárijesztő, a Bádog Favágó, a Gyáva Oroszlán, no meg Totó, a játékos kiskutya is.
Különös és mulatságos mesevilág hőseit vonultatják fel előttünk a topolyai Mosolycsalók, akik előadásukban a zene és az ének nyelvét hívják segítségül a történet elmesélésére.

16 óra Élménypedagógiai foglalkozás 5-15 éves korig

(A program regisztrációhoz kötött!)

2023. április 22., szombat 18:00 - 2023. április 22., szombat 19:00

Ünnepélyes díjkiosztó gálaműsor

Átadásra kerül a 2023-as találkozó két fődíja:
a Pataki László-díj a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és
a Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív / új formákat kereső előadásért.
További díjak: Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért • Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek • Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek • Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának • Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának • Szántó Róbert-díj a legjobb színpadi beszédért • Közönségdíj • különdíjak.

A 2023-as Találkozó zsűrije:
Crnkovity Gabriella színművész, az Újvidéki Színház társulatának tagja
Góli Kornélia dramaturg, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára
Pálfi Ervin színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanársegédje

2023. április 22., szombat 19:00 - 2023. április 22., szombat 20:30

A ZENTAI MAGYAR KAMARASZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA

Yasmina Reza: Művészet (90’)
Vígjáték
Rendezte: Mezei Kinga
Az előadásról:
A kortárs francia irodalom sodró lendületű szatírájának középpontjában egy fehér alapon fehér vonalakat ábrázoló festmény és három régi barát áll. A művészet fogalmáról alkotott ellentétes vélemények, esztétikai konfliktusok komoly megpróbáltatások elé állítják a három férfi kapcsolatát. Yasmina Reza szarkasztikus humorral rántja le a leplet a sznobizmusról, a divat hatalmáról, s eközben mesteri érzékenységgel avat be bennünket egy évtizedes barátság mélylélektani rejtelmeibe. A Művészet nevettet és elgondolkodtat, s mindeközben valóságos jutalomjátékot kínál a színészek számára. A francia szerzőnő sziporkázó szövegében egymást követik a feszült és komikus pillanatok, fény derül régen elhallgatott titkokra, hazugságokra, és persze szó esik magáról a művészetről is. Hiszen elfogadni, engedni, alkalmazkodni, változni s megőrizni egy barátságot: művészet.

Kapcsolattartó(k)

Guci Mónika

Virág Kiss Anita

Kulturális referens, a művelődési intézmény tevékenységének fejlesztésével megbízott munkatárs

+381 69 5652800

kissanita91@gmail.com

Csatolmányok