Csütörtök, 2024.07.18.
VMMI

népi játékok, Népszokások, jeles napok

Varázskosár program – Népi játékok pedagógusoknak

  • Társszervező: Cseszák Balázs

Akkreditált továbbképzések és bemutatók formájában a magyar óvodai és általános iskola alsó tagozatos pedagógusok ötlettárát a népi hagyományok bemutatása és használata felé irányítjuk. Ennek egyik formája az Útravaló – a néphagyomány hiteles módszertana című 60 órás képzés illetve a képzést elvégző pedagógusok továbbképzése egyes tematikákban. Egyszerűbben elsajátítható kézműves technikák használata, népdal, népi játék, mondóka becsempészése a foglalkozásokba vagy egy ünnepi műsorba, ezek megtanításának módszerei szerepelnek az Útravalóban.

Bemutatókat tartunk a naptári évhez kapcsolódó népszokásokról, ünnepkörökről, hangszerbemutatók, játékos mulatságok a gyermekekkel óvodákban és alsó tagozatos osztályokban Vajdaság szerte Varázskosár címmel.

A Varázskosár olyan az óvodás korú gyermekek számára készült program, amelyek során során vajdasági néptáncoktatók, szakemberek, népzenészek látogatnak el óvodákba, interaktív foglalkozásokat tartani, ill. óvodások látogatnak el helyi magyar egyesületek épületébe a foglalkozásokon részt venni. Ilyenkor a gyerekek magyar népi játékokat tanulnak, énekelnek, hangszerbemutatót láthatnak, hangszerekkel ismerkedhetnek és táncolnak és kézműveskednek, és ez által magukénak érzik a saját kultúrájukat. 

Egy-egy óvodába lehetőség szerint havonta egy alkalommal tartunk bemutatót, más-más tematikával. A foglalkozásokat Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó vezetik. Várjuk az intézmények, pedagógusok jelentkezését.

Téma: népi játékok, népszokások, jeles napok, pedagógia

Célcsoport: pedagógusok (előnyben részesülnek azok az óvónők, vagy csoportok, akik elvégezték az Útravaló képzésünket, de nem feltétel)

 

 

Kapcsolattartó(k)

Cseszák Balázs

Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa

cseszakbalazs@gmail.com