Csütörtök, 2024.05.30.
VMMI

Novella, Szépirodalom

Tízévesek

  • Szerző: Balogh István
  • Megjelenés éve: 2017
  • ISBN: 9788680644097
  • Kiadó: Irodalmi Rádió
Részletes megtekintés a VAMADIA kiadványtárában

Balogh István Tízévesek című kötete két novellát tartalmaz.

 

A két novella tartalmi kapcsolódása az, ami egy kötetbe helyezi őket, mindkettő az 1956-os forradalom és szabadságharc közvetlen élményvilágából merít, és mindkettő főhőse 10 éves a történések idején.

 

Az Eszmélésem című szöveg 2006-ban született, az forradalom 50. évfordulójára. „A történet helye a délvidéki Magyarkanizsa, ahol a szerző és családja él. A magyar és jugoszláv rádiókapcsolat, a Magyar Szó napilap, a szóbeszéd, a felnőttek első- és második világháborús élményei, tapasztalatai azok, amelyek alapján megkísérlik megrajzolni a történéseket és elképzelni saját sorsuk esetleges alakulását” – olvasható a rendezvény meghívójában, amely kitér arra is, hogy a másik, Zoki című szöveg friss, 2016–2017-ben született. „Egy magyarul anyanyelvi szinten beszélő szabadkai szerb kisfiú tapasztalatai, élményei alapján született. Zoki (Zoran) 1956 nyarától szüleivel él a jugoszláv nagykövetség épületében. Szülei kiküldetésben vannak, Zoki a budapesti szerbhorvát iskola negyedikes tanulója. Élményeit 2016-ban meséli el barátjának, a szerzőnek, akivel gimnazista koruk óta barátok, atlétikai versenyeken ismerkedtek össze, s e kötelék nagyapa korukban is tart” – áll az ajánlóban.

 

Balogh István a kötetben közölt szövegeivel a Mansfeld Péter pályázat egyik nyertese, és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent könyv kiadását A magyar szabadság éve elnevezésű programsorozat keretében az 1956-os Emlékbizottság támogatta.

 

Forrás:

https://www.vajma.info/cikk/kultura/12181/Tizevesek-Balogh-Istvan-uj-kotetenek-bemutatoja-Zentan.html