Csütörtök, 2024.05.30.
VMMI

Monográfia, Társadalomtörténet, Tanulmány

A magyar közösség Szerbiában

Kisebbségi jogok az Európai Unió normáinak tükrében CD-melléklettel

  • Szerző: Bozóki Antal
  • Szerkesztő: Bárdi Nándor
  • Megjelenés éve: 2013
  • ISBN: 978-86-86469-69-4
Részletes megtekintés a VAMADIA kiadványtárában

Bozóki Antal ügyvéd, a jogvédelemmel foglalkozó, újvidéki székhelyű Árgus Egyesület elnöke munkája A magyar közösség Szerbiában című könyv, amely egy hiánypótló tükörkép arról, hogy hogyan kellene érvényesülnie a magyar nemzeti közösség jogainak Szerbiában, és mindeközben hogyan nem érvényesül az ország EU-csatlakozásának árnyékában. A Szerbiában élő kisebbségek jogállásáról és a vajdasági magyarok helyzetéről huzamosabb ideje nem készült alaposabb elemzés, és ezt az űrt a komoly szakmai alapokon álló kiadvány méltó módon tölti be.

A kiadvány azzal a céllal készült, hogy - tizenhárom évvel Slobodan Milošević bukása után - áttekintést adjon a Szerbiában élő nemzeti kisebbségek jogállásáról és a vajdasági magyarok helyzetéről.

Hat év elmúltával szükségesnek mutatkozott egy, a vajdasági magyarok életének fontosabb területeit (a népességet, gazdaságot, foglalkoztatást, társadalmi életet, jogi helyzetet, a döntéshozatalban való részvételt, nyelvhasználatot, oktatást, kultúrát, tájékoztatást, hagyományápolást stb.) felölelő kritikai szemléletű tanulmány elkészítése, amely a közvita és a további feladatok kijelölésének alapjául szolgálhat.
kevesebb