Csütörtök, 2024.07.18.
VMMI

könyvtár

Kultúraközvetítés a digitális világban – továbbképzés könyvtárosoknak

  • Főszervező: VMMI, Könyvtári Intézet, Budapest
  • Társszervező: Kapocs Könyvtári Csoport
  • Dátum: 2023. május 4., csütörtök
  • Oktató, előadó: Szüts Etele

A  budapesti  Könyvtári  Intézet,  a  Vajdasági  Magyar  Művelődési  Intézet  és  a  Kapocs  Könyvtári  Csoport  2023.  május 4-én  továbbképzést  szervez  könyvtárosoknak.

 

A képzésről:

A kultúra fogalma az emberi gondolkodás egyik központi kategóriája, számtalan kísérlet történt definiálására. A képzés témaköre szempontjából az egyik legáltalánosabb megfogalmazást ragadjuk ki a sok közül: „a kultúra azoknak az anyagi és szellemi értékeknek az összessége, amelyeket az emberi társadalom létrehozott történelme folyamán”. Talán ez az általános megfogalmazás vezet el legrövidebb úton a kulturális örökség fogalmának meghatározásához, miszerint „a kulturális örökség építészeti, régészeti és művészeti (anyagi és szellemi műalkotások) emlékek, hagyományok összessége”. A kultúraközvetítés pedig interaktív kommunikáció, célja a kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése. Az oktatás és a kulturális örökség védelme területén a digitális technológiák olyan újfajta felhasználási lehetőségeket kínálnak, amelyek ismerete elengedhetetlen a jövő könyvtárosai, illetve a kultúraközvetítés más területein (közművelődés, ismeretterjesztés stb.) tevékenykedő szakemberek számára.

 

Képzési cél: 

Olyan elméleti és gyakorlati alapismeretek elsajátíttatása, amelyek segítik a résztvevőket a digitalizált kulturális örökség elemeinek célszerű és jogszerű felhasználásában, hatékony terjesztésében és a befogadói célcsoport támogatásában.

 

Főbb témakörök:

– A kulturális örökségvédelem és a kultúraközvetítés szervezeti és jogi keretei (alapfogalmak; intézmény rendszer; jogszabályok)

– A digitalizált kulturális örökség közvetítésének technikai/technológiai alapismeretei (elektronikus dokumentumok, digitalizálás, a legelterjedtebb fájlformátumok; Fehér könyv, szabványok; digitalizáló eszközök közgyűjteményi környezetben; szoftverek stb.)

– Digitalizálási projektek, adatbázisok Magyarországon és az Európai Unióban (Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia; Digitális Oktatási Stratégia); OSZK adatbázisai (Hungaricana, MEK 3.0, Copia, Fotótér, Földabrosz stb.); MaNDA DB;  Europeana stb.)

– A digitalizált kulturális örökség felhasználásának jogi szabályai (szerzői jog; árva művek; kereskedelmi forgalomban nem kapható művek stb.)

 

Oktató: Szüts Etele, a Könyvtári Intézet igazgatója

 

Jelentkezni  az  alábbi  űrlap  kitöltésével  lehet: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScl_6k9qdag-OUsVHKZjFnkEbLwGdlDkykDcqstphNjWUGlJw/viewform?usp=sf_link

Jelentkezési határidő: 2023. április 17.

A  képzés  ingyenes.

Időpontok

2023. május 4., csütörtök 09:00

Zenta, Alkotóház, Posta u. 18.

Kapcsolattartó(k)

Resócki Vázsonyi Csilla

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

csilla@vmmi.org