A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Vénasszonyok nyara vagy Indián nyár?
2021. október 19., 09:25
Az évnek ezt a szakaszát sokan kedvelik. A jellemzően szeptember végén, október első felében kialakuló szélcsendes, hajnalonként hideg, párás, délutánonként többnyire derült vagy napos, kellemes hőmérsékletű, nyugodt időjárású napokra azonban manapság két kifejezés is használatos: vénasszonyok nyara vagy indián nyár.

Miért hívják vénasszonyok nyarának?

Az elnevezés eredete régi német írásokban gyökerezik, ahol a „vénasszonyok nyara” megfelelője már a 19. század eleje óta használatos volt. Ekkor az évet még két évszakra, téli és nyári félévre osztották. A tavaszt „fiatal-asszonynyár”-nak (Junger Weibersommer), az őszt „öreg-asszonynyár”-nak (Alter Weibersommer) nevezték. Ezt a melegebb időszakot szeptember közepe és október eleje között, amikor néhány napra szinte minden évben visszatér a kellemes, napsütéses idő, a Kelet-Európa fölött örvénylő, magas nyomású levegő szokta okozni, amely Közép-Európa fölé is száraz levegőt szállít.

A langyos szellő ilyenkor sok apró pókot utaztat finom pókhálóik segítségével – ezt hívják „ökörnyálnak”. Valójában ezeknek az apró pókocskáknak köszönhetjük a „nemszeretem” elnevezést, a vénasszonyok nyarát. A „Weiben” szó ma tényleg az „asszony” jelentésű „Weib” alakjának tűnhet, viszont a régi ófelnémet nyelvben még a pókhálóhoz kapcsolódó „szövés” (weben) volt az igazi jelentése. Ráadásul a szeptemberi éjszakákon már erősödik a lehűlés, így a harmatcseppekkel feldíszített pókhálók a felkelő nap fényében festői látványt kölcsönöznek a tájnak. Ezek a csillogó szálak az idősödő nők hosszú, ősz hajszálaira emlékeztetnek.

Sokan nem kedvelik ezt a kifejezést, pedig az ég világon semmi sértő vagy kirekesztő nincs annak hátterében. A régmúlt időkben, de vidéken, falvakban még manapság is többfelé nem vagy csak nagyon indokolt esetben fűtöttek ilyenkor a házakban. Az őszi hideg reggelek beköszöntét követően az idős asszonyok előszeretettel ültek ki napközben a ház előtti padra, élvezni a kellemesen melengető napsugarakat. A forró nyári időszakra ez nem volt jellemző, illetve csak esténként, hiszen addig a ház hűvösében volt jobb tartózkodni, de ez az idő előcsalogatta őket. Ezért alakult ki ez a megnevezés erre az időjárási helyzetre Közép-Európában. Mivel a vénasszonyok nyara kifejezés sokak számára diszkriminatív, vagy pejoratív kicsengésű, ezért mostanában divat lett az angolszász elnevezést használni. Így egyre több helyen jelenik meg helyette az indián nyár szókapcsolat.

Honnan ered az indián nyár elnevezés?

Az indián őslakosok az őket leigázó fehér embertől gyakran csak hamis ígéretekkel tudtak megmenekülni. Egy idő után a fehérek már úgy általánosítottak, hogy az indiánok mindig csak valamiféle hamis, hátsó szándékkal fordulhatnak hozzájuk. Ebből következően az „indián nyár” is valamilyen átverésre utal: ez egy csalóka nyár ígérete, hűvös éjszakákkal és meleg nappalokkal, amelyek azonban rövid időn belül mindig, minden évben borús őszi időre váltanak át. Más források szerint nagy valószínűséggel onnan ered, hogy az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok. De pl. a természet is az indiánok viseletére jellemző színeket ölt ilyenkor. Észak-Amerika keleti részén nevezték eredetileg így ezt az időszakot, majd elterjedt az angolszász országokban is, de pl. Franciaországban, ahol inkább október második felében, november közeledtével szokott előfordulni, is így nevezik. Amerikában az irodalmi emlékekből arra lehet következtetni, hogy a szó már az 1770-es években is széles körben használatos volt. 

(Vajdaság MA, 2021. október 17.)