A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Rendezvények kavalkádja – műsoroló
2010. március 19., 09:27 (3. szám)
Rendezvények kavalkádja – műsoroló
Kedves Olvasó!

Ön a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hírlevelét olvassa.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet köszönetet mond azoknak a Szervezőknek és intézményeknek, akik megküldték az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségeiket honlapunkra. Önöknek köszönhetően ezen ünnep valódi fényében tündökölhetett a vmmi.org oldalon is, tükrözve, hogy Vajdaságban milyen sok egyesület és helyi közösség tartja fontosnak, hogy ilyenkor ünneplőbe öltözzön. Ezúton mondunk köszönetet a következő szervezeteknek és a programokat beküldő gondos kezeknek (az intézmények sorrendje a rendezvények időpontját követi):

Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék
Helyi közösség és Művelődési Ház (Horgos)
Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ (Pancsova)
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és Művelődési Ház (Topolya)
Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület és Lukácsfalva helyi közössége
Vadvirág Hagyományápoló Kör és Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület (Ada)
Thurzó Lajos Közművelődési Központ és Zenta város önkormányzata
A verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület
A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület
A bajsai Testvériség Művelődési Egyesület és Bajsa helyi közössége
A kúlai Népkör
Torda helyi közössége
A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ
Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör
A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület
A pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület
A muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola
A pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület
Bácskossuthfalva helyi közössége
Magyarittabé helyi közössége
A torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon
A nagykikindai Egység Művelődési Egyesület
Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság

A március vége és április eleje igazán bővelkedik a Vajdaságot bejáró programokban. Szakmai programok, művelődési műsorok utaznak szerte a régióban. Az igazi tavaszi zsongásról itt olvashatnak, e mellett a 3. számban aktuális pályázatokról, felhívásokról is értesítjük Önöket.

Megnyitja kapuit a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozója

2010. március 19-én, pénteken 17 órakor a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület székházában kiállítás nyílik, majd 17.30-kor sor kerül a találkozó ünnepélyes megnyitójára. 18 órakor a házigazda egyesület színjátszó csoportja bemutatja Ray Cooney A miniszter félrelép című komédiáját. A következő napokban ezen a színpadon játszanak az adai, a bácsfeketehegyi, a bácsgyulafalvi, a bácskertesi, a bezdáni, a gombosi, a kisoroszi, a magyarkanizsai, a muzslyai, a nagykikindai, a nemesmiliticsi, a péterrévei, a szabadkai, a temerini, a tóbai, a topolyai, a verbászi és a zentai színjátszók. A Találkozó keretében gyerekprogram, tréning és könyvbemutató is várja az érdeklődőket. A rendezvény ünnepélyes díjkiosztó gálaműsorral zárul március 28-án, vasárnap. A részletekről olvasson itt és kövesse napi tájékoztatónkat a Magyar Szó hasábjain.
Szervezők: Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, József Attila Művelődési Egyesület, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Színházi nevelési programokkal jövünk márciusban is

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel együttműködésben idén másodszor érkezik régiónkba a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, az angol „theatre in education” (TIE) módszer magyarországi meghonosítója. Március 29–30-án általános iskolásoknak játszanak, Szenttamáson és Temerinben. A projektről bővebben itt olvashat.

Bővebb információk:
Lódi Andrea
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
E-mail: andrea@vmmi.org
Mobiltelefon: 062 84 96 029.

A Kazinczy-busz a Vajdaságban

A Petőfi Irodalmi Múzeum Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából a Magyar Nyelv Éve tiszteletére indított „Nyelvet öltünk” című mozgókiállítását március 22-én és 23-án Szabadkán (Népkör Magyar Művelődési Központ), 24-én Topolyán (Népkönyvtár), 25-én Óbecsén (Ady Endre Általános Iskola), 26-án délelőtt Kishegyesen (Művelődési Ház), délután Bácsfeketehegyen (Kozma Lajos Könyvtár), 29-én délelőtt Adán (Színház), 29-én délután és 30-án délelőtt Zentán (Városi Könyvtár), 30-án délután Csókán (Oktatási és Művelődési Központ) és 31-én Magyarkanizsán (József Attila Könyvtár) látogathatják meg az érdeklődő fiatalok. A projektről bővebben itt olvashat.

Újra úton a Karaván

Március 24-e és 27-e között Zenta, Újvidék, Kishegyes, Szabadka, Csóka és Zombor az Irodalmi Karaván második felolvasókörútjának állomásai. A felolvasások és programok most a kolozsvári Korunk folyóirat köré szerveződnek. A programokról bővebben itt olvashat.

9 ingyenes előadás Bánátban – Ismét indul a meseturné

Körmöci Petronella és Kálló Béla színművészek a múlt évi sikeres turné után újabb körútra indulnak újabb előadásukkal. Ignác Rózsa Az igazi Ibrinkó című meséjéből készült bábjátékkal március 24. és 29. között a székelykevei, a sándoregyházi, a torontálvásárhelyi, a hertelendyfalvi, az ürményházi, a verseci és udvarszállási, a fejértelepi és fehértemplomi, a tóbai és magyarcsernyei közönséget örvendeztetik meg. A programról bővebben itt olvashat.

Megjelentek a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiumának, Kulturális, Egyházi és Média Kollégiumának, illetve Önkormányzati együttműködési és Informatika Kollégiumának 2010. évi első pályázati kiírásai önkormányzatok, civil szervezetek, intézmények részére

Beadási határidők:
• az Oktatási és Szakképzési Kollégiumnál: 2010. március 26.
• a Kulturális, Egyházi és Média Kollégiumnál: 2010. április 9.
• az Önkormányzati együttműködési és Informatika Kollégiumnál: 2010. április 16.

A pályázati célokat megtalálja weboldalunkon, a pályázati adatlapot és további részleteket pedig a Szülőföld Alap honlapján.

Május 12. és 16. között ismét Énekelt Versek XV. Fesztiválja Zentán

A rendezvényre Erkel Ferenc neves magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész születésének 200. évfordulója alkalmából kerül sora Zentai Önkormányzat és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ, valamint a budapesti székhelyű Égtájak Iroda és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet társszervezésében.
Bővebb információk és jelentkezési lap itt.

Idén is lesz Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó Bácsfeketehegyen

Április 10-ig jelentkezhetnek a gyermek- és diákszínjátszó csoportok a szakmai találkozóra. A rendezvény szakmai partnere a Magyar Drámapedagógiai Társaság (Budapest) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A május 9. és 15-én megrendezésre kerülő találkozóról bővebben itt olvashatnak.

Vers- és prózamondó versenyekről

A Zala Megyei Közművelődési Intézmény vers- és prózamondó találkozót hirdet a régióban, valamint a határon túlon élő – verset, mesét, mondát, érdekes történeteket, faluhistóriákat kedvelők részére. Az előadni kívánt mű témája a falusi, vidéki élet. E tárgykörön belül lehet a munka, szerelem, szokások, hagyományok, táj, szülőföld, természet, ünnep stb. Az e témával foglalkozó mai magyar írók és költők, valamint magyar klasszikusaink műveit is örömmel várjuk, ám nincs irodalmi korszak megkötés. A Falusi krónika II. Regionális és Határon Túli Vers- és Prózamondó Találkozó helye és időpontja: Keszthely. 2010. május 10. Szakmai partnerek: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, Magyarország, Budapest; Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Szlovénia, Lendva és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Részletek.

Arcok üveg mögött címmel szervez nemzeti vers- és prózamondó versenyt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete április 10-én Bácsfeketehegyen. A versenyzőknek egy műfordítással kell készülniük. Jelentkezéseket még fogadnak. Bővebben.

További pályázatokat és felhívásokat weboldalunkon talál.

Nézze meg a hónap könyvét.

Várjuk programjaikat és a még nem regisztrált szervezetek adatlapjait! Csatlakozzon Ön is a vmmi.org oldalhoz, ahol művelődési és művészeti programokat, ismeretanyagot, adatbázisokat, segédanyagokat, a vajdasági katalógust és számos információt érhet el! Sőt, ha segít nekünk saját rendezvényeiről, közösségéről is olvashat!

A fotón a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Társulat látható.