A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Milena Dravić: Megküzdöttünk a palicsi filmfesztiválért
VMMI krónika
2018. július 18.
 Milena Dravić, a jugoszláv és a szerb színészvilág dívája az újságírókkal beszélgetve Palicson visszaemlékezett azokra a pillanatokra, amikor megkapta a Lifka Sándor-díjat, amikor a palicsi filmfesztiválért harcolt, a cannes-i filmfesztiválra és arra, hogy milyen sokszor kezelték úgy, mint első számú közellenséget. A színésznő elmondta: boldog amiatt, hogy 2000-ben ő vehette át elsőként a jugoszláv kinematográfia nagyjainak járó elismerést, nagyon speciális körülmények között, amelyről Radoslav Zelenović fesztiváligazgató már többször mesélt, és ma is elmondta, hogy Milena Dravić akkori felvonulása a nyári színpadra a fesztivál 25 évének egyik legnagyobb győzelme volt.
Zelenović arra is emlékeztetett, hogy Milena Dravić és Dragan Nikolić aktívan részt vettek a 2000-es politikai változásokban, és éppen ezért megpróbáltak rá nyomást gyakorolni, hogy ne adja át Milena Dravićnak a Lifka-díjat. „Megmutattuk nekik, hogy nem félünk tőlük‟, emlékezett vissza Zelenović, Dravić pedig ennek kapcsán elmondta, hogy ez nagyon fontos volt a számára, noha a hangosítási probléma miatt senki sem hallhatta, hogy mit mond a díj átvételekor.
A ma megtartott sajtótájékoztatón az újságírók emlékeztették Dravićot arra, amikor a Goran Paskaljević által rendezett Poseban tretman című filmben nyújtott alakításáért 1980-ban átvette Cannes-ban a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, és arról beszélt, hogy milyen rossz helyzetben vannak a színészek. „Ez a mai napig tart, ma is így van. Sosem voltam a politika embere, és párttag sem, a családomból sem volt senki sem az, de mégis olyan dolgok történtek velem, mintha az állam első számú ellensége lettem volna”, emlékezett vissza a Lifka Sándor-díj átvételekor történt kellemetlenségekre a színésznő.
Dravić szerint a színészeket valamilyen ismeretlen okból kifolyólag fenntartásokkal kezelik, amit a kollégái is így éreznek. A színésznő ugyanakkor elégedett amiatt, hogy megküzdöttek a palicsi filmfesztiválért, noha nem volt könnyű, főleg a 90-es években, amikor ő volt a fesztiváltanács élén, és egészen odáig jutottak, hogy tavaly a legjobb európai filmfesztivál címet is megszerezte a rendezvény. „Sokáig nem jöttem Palicsra, különböző, kellemetlen okok miatt, de most örülök, hogy újra itt vagyok”, mondta a híres színésznő, aki Póláról érkezett, ahol bemutatták a róla szóló monográfiát Tatjana Nježić szerkesztésében, illetve megnyitották Maja Medić és Stefan Arsenijević fotókiállítását, amely a színésznő briliáns karrierjéről tanúskodik, amellyel kapcsolatban Zelenović egyébként azt mondta, hogy „első osztályú a szerbiai kulturális javak között‟. A színésznő örömét fejezte ki amiatt, hogy a Lifka Sándor-díjat idén közeli barátja, Rade Šerbedžija, valamint Brian Cox skót színész kapta meg, akivel tegnap este egyébként még táncolt is. A szabadkai Szabadegyetem helyiségeiben megnyílt a 71 fényképből álló kiállítás, és bemutatták a monográfiát is, a nyári színpadon pedig Milena Dravićnak, mint a fesztiváltanács tiszteletbeli elnökének, átadtak egy ezüst kitüntetést. A közönség vastapssal köszöntötte a színésznőt. (Vajdaság MA, 2018. július 18.)