A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
László Gyula: „Leváltottak, mert szóvá tettem, hogy magyartalanítás folyik Szabadkán”
VMMI krónika
2018. szeptember 28.
A Mozgalom a Polgári Szabadkáért (MAPSZ) frakció ma sajtótájékoztatón reagált arra, ami a szabadkai Városi Képviselő-testület legutóbbi ülésén történt

László Gyula tanácsnok, a szabadkai VKT káderügyi bizottságának volt a tagja. Leváltását a szerdai ülésen pótlólagosan vették napirendre, úgyhogy ő nem is volt jelen az ülésen. A bizottságba egyébként a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakció delegálta. – Nem ért meglepetésként, hogy leváltottak, de a módszerrel túlléptek minden határt – véli László Gyula. – Nem volt annyi merszük, hogy a szemembe nézzenek és az előző napi bizottsági ülésen az én leváltásomat felvessék. Arra sem adtak lehetőséget, hogy másnap a saját véleményemet 3 percben a képviselő-testületi ülésen elmondjam. Megvárták, hogy a képviselőcsoport tagjai elmenjenek az ülésről, majd utolsó napirendi pontként, a fű alatt próbálták ezt lerendezni. Én az ezt megelőző ülésen beszéltem arról, hogy Szabadkán magyartalanítás folyik. Ezt pedig bárki leellenőrizheti. Csak ki kell nyitni a cégjegyzéket és megnézni, hogy a szabadkai állami intézményeket, művelődési intézményeket kik vezetik és közülük mennyi a magyar. Ez az egyik probléma, a másik pedig az, hogy egyértelműen negatív szelekció folyik káderügyekben, például az igazgatók megválasztásakor. Az intézmények többnyelvű jellege közben megszűnik, átváltanak egy nyelv, a szerb kizárólagos használatára – állítja a leváltott bizottsági tag. László Gyula szerint leváltásának oka ez volt, hisz amikor ezt szóvá tette, utána megüzenték neki, hogy ő lesz a következő magyar, akit eltávolítanak tisztségéből.
Miroslav Milojević, a MAPSZ frakcióvezető-helyettese szerint korábban az volt a gyakorlat, hogy a frakciók autonóm módon döntöttek arról, hogy kiket jelölnek az egyes bizottságokba. A többi képviselői csoport abba nem szólt bele. Ennek most nyilván vége. – A Szerb Haladó Párt és a VMSZ egy csellel eszközölte ki László Gyula eltávolítását. Az ülés vége előtt 20 perces szünetet rendeltek el indoklás nélkül. A tanácsnokok nagy része ekkor távozott a teremből. Ezt követően utolsó napirendi pontként tiktaták be László Gyula leváltását. A MAPSZ tanácsnokai ekkor visszatértek az ülésre, kérdőre vonták a hatalmi többséget, de semmi magyarázatot nem kaptak a leváltás okairól. A képviselői csoport mindezt támadásnak tartja a szabad véleménynyilvánítással szemben. Emberi jog és a demokrácia alapelve, hogy gondolatainkat szabadon elmondhassuk – mondta a frakcióvezető-helyettes. Miroslav Milojević szóvá tette azt is, hogy gyakran néhány órával az ülés kezdete előtt kapják kézhez a sokszor több száz oldalas anyagokat a napirendi pontokkal kapcsolatban, amit el sem tudnak olvasni, így a megválasztott képviselőként nem tudnak érdemi munkát folytatni.
Maglai Jenő, a MAPSZ frakcióvezetője elmondta, a VKT szerdai ülésének napirendjén volt a bevételekről és a kiadásokról szóló jelentés, ami az idei év első félévére vonatkozó adatokat közölte. Maglai szerint a városi költségvetés aggasztó helyzetben van. – Az első félévben a deficit már meghaladta az egymilliárd dinárt. A 3,7 milliárdos tervezett bevétel helyett csak 2,6 milliárd dinár valósult meg. Ugyancsak aggasztó az, hogy a fő bevételi források csökkentek. A keresetek adójából vannak a városnak a legnagyobb bevételei. Az első hat hónapban ezek 10 százalékkal voltak kisebbek a tervezettnél. Ez alapján csak ebből az év végéig a város 200 millió dinárral kevesebb pénzre számíthat, de akár 400 millió dinár is lehet a csökkenés. A második nagy bevételi forrás a vagyonadó. Ebből 1 milliárdos bevételt terveztek. Az első félévben itt is 10 százalékkal volt kisebb a megvalósulás. Az év végéig akár 150-200 millió dináros lehet a kiesés. Az ülésen felhívtuk a figyelmet arra is, hogy azok a bevételek, amiket a város maga gazdálkodik ki, például az ingatlanok eladása révén, a nullára csökkentek. Pedig ebből is 120 millió dinárt reméltek. A városi telkek eladásából 375 millió dinár volt betervezve, a megvalósulás ezen tétel esetében is csak 24 millió dinár, azaz 6 százalék! Pedig az első félév végén legalább 50 százalékos megvalósulást kellett volna e tekintetben is elérni. Ugyancsak nagy bevételi forrást jelentettek korábban a városnak a bérleti díjak, amik a földek, üzletek bérbeadásából származtak. A megvalósulás ezzel szemben csak 20 százalékos.
Maglai szerint mindez arról tanúskodik, hogy a szabadkai városi vezetés nem dolgozik megfelelően. A színház építése is áll, de Palicson sem történt semmi lényeges beruházás. A várost már nemcsak a fiatalok hagyják el, hanem az idősebb személyek is, ami annak a jele, hogy a polgárok Szabadkán már nem látnak perspektívát, mondta a politikus. A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a Magyar Mozgalom és a Mozgalom a Polgári Szabadkáért elköltözött korábbi székházából, az iroda új címe: Szabadka, Šantić u. 25. – Németh Ernő (Vajdaság MA, 2018. szeptember 28.)