A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Folyamatosak a fejlesztések
2017. december 19., 15:26
Idén adták át a dályhegyi és szentlászlói kultúrotthont, a laskói ifjúsági házat és a pélmonostori magyarok otthonát, szépen haladnak a sepsei magyar otthonnak a renoválásával, a szentlászlóiak pedig már a felújított templomukban tarthatják a karácsonyi istentiszteletet. Mindezek a beruházások a HMDK közbenjárásának köszönhetően horvát és magyar állami támogatásból valósultak meg, és a fejlesztések a jövő esztendőben is folytatódni fognak.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK), lehetőségeihez mérten, több mint húsz éve segíti a magyarságunk számára fontos egyházi és világi középületek renoválását, javítását, alkalomadtán újak építését is. 2017-ben több millió kúnás beruházások valósultak meg a horvátországi magyarság számára fontos egyesületekben, intézményekben. Dályhegyen 2008-ban fektették le az új kultúrotthon alapjait, és a több mint egymillió kúnás magyar kormánytámogatásból idén valósult meg a hegyháti magyarok álma, a művelődési ház teljesen elkészült, melyet augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén nyitottak meg. Teljes mértékben felújították a szentlászlói művelődési házat is, melyet az ottani kultúregyesület évfordulós ünnepségén adtak át. Pélmonostoron két egyesületünk is működik, a HMDK pélmonostori alapszervezete és a Magyar Katolikus Nőegylet, melyek 16 éven át bérelt épületben tevékenykedtek. Idei Márton-napi rendezvényüket már ők is az új székházban tarthatták. A várdaróci tájház környéke is tovább szépült.

A laskói Ifjúsági Otthonban felkészültek a télre

Laskón több épület is megújult az év folyamán. Eszék-Baranya megye költségvetéséből felépült az általános iskola tornacsarnoka, melyet hamarosan birtokba vehetnek a diákok. A HMDK-nak köszönhetően tavasszal megvásárolták, felújították az Ifjúsági Otthont, amely éveken keresztül használhatatlan állapotban volt.

Munk Erik

Munk Erik, az egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, az épület ismét a közösségi események egyik központja lett, a májusi megnyitó óta több rendezvényt is tartottak itt. – Mostanra a gázzal működő központi fűtést is beszerelték az ifjúsági házban, amelyet most már télen is használhatunk – tudtuk meg Eriktől. Hozzátette, kisebb munkálatok vannak még hátra, melyeket a közeljövőben el fognak végezni.

A következő év elejétől már az új székházban próbálhat a sepsei népdalkör

A sepsei HMDK-alapszervezet is idén kapott székházat, 19 évvel megalakulása után. Eddig bérelt helyiségben működtek, számukra is nagy előrelépést jelentett az új székház, melynek felújításán jelenleg is dolgoznak. – A székházunk felújításán dolgozó cég három ütemterv szerint végzi a tatarozást, jelenleg az első zajlik. Mindezt úgy, hogy a százéves épület megmaradjon eredeti állapotában, hiszen védett státust élvez. Az épület stabilitását biztosították, befejezés előtt van a teljes tetőcsere, bevezették a vizet, kicserélték a villanyvezetékeket, de hátravan még egyebek mellett a nyílászárók cseréje is, ezt jövőre tervezzük– nyilatkozta Rabbi Ferenc, a sepsei HMDK-alapszervezet elnöke. Azt is megtudtuk, egy termet már most használható állapotba hoznak, hogy az egyesület már télen is működhessen, ez a helyiség várhatóan a jövő év elejére készül el. A sepseiek első rendezvénye a székház udvarában a majális volt, itt tartják majd következő programjukat, a Vince-napot is.

Kettős Attila

A HMDK közbenjárásának köszönhetően idén több mint 1,4 millió kúnás beruházásra került sor Szentlászlón, zágrábi és budapesti forrásokból. A kultúrotthont szeptemberben adták át, a helyi kultúregyesület évfordulós rendezvénye keretében, és év végéig a református templom is elkészül, melyet a honvédő háborúban romboltak le. Kettős Attila, a falu református lelkésze lapunknak elmondta, a templom külső része teljesen elkészült, egyedül bent vannak még kisebb munkák hátra. – Végeztek a festéssel, novemberben helyére került a toronyóra is. Már csak a padló csiszolása és festése van hátra – mondta Kettős Attila, hozzátéve, a jövő év elejére tervezik a hivatalos átadóünnepséget, és természetesen a felújított templomban tartják a karácsonyi istentiszteletet is.

A fejlesztések 2018-ban is folytatódnak

A következő évben az egyik legnagyobb projekt az eszéki magyar iskolaközpont kollégiumának az építése lesz, illetve azé az objektumé Bellyén, amely a Drávatáj tévéstúdiónak és a Képes szerkesztőségének, illetve a HMDK bellyei szervezetének ad majd otthont, és kialakítanak benne egy konferenciatermet is. A HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk a továbbiakban is azért dolgozik, hogy magyarságunk számára egy még élhetőbb jövőt teremtsen. – Tatai Igor

(Új Magyar Képes Újság, 2017. december 14.)