Csütörtök, 2023.12.07.
VMMI

viseletkészítés, kiállítás, pályázatok

Vajdasági viseletkészítő csoport a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválon

  • Személyek: Resócki Vázsonyi Csilla
  • Dátum: 2022. március 4., péntek - 2022. március 6., vasárnap

A kétévenként Békéscsabán megrendezett Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál a textiles népi kézműves alkotók – hímzők, szővők, csipkekészítők, nemezesek és viseletkészítők – legjelentősebb seregszemléje. A 2022-es fesztivál pályázatára több mint 1600 alkotás érkezett, amelyből 65 lett díjazott. Ezek a munkák és a zsűri által kiválasztott további 800 alkotás került be a pályázati kiállításra, melynek a Békés Megyei Könyvtár és a Munkácsy Mihály Múzeum termei adnak helyet.

A Vajdasági viseletkészítő csoport első alkalommal vett részt a Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál pályázatán, amely az „ÜNNEPRE KÉSZÜLVE” – ÜNNEPI ALKALMAK NÉPI TEXTÍLIÁI" címet kapta. A pályázatra egy kupuszinai (bácskertesi) kollekcióval készültek, amelyben modern öltözeteken dolgozták fel a kupuszinai kötények gépihímzéses díszítését, és amellyel első helyezést érdemeltek ki. A csoporttagok közül többen egyéni munkáikkal is pályáztak: Horvát Klára, Galai Kornélia és Kovács Erzsébet, aki temerini hamiskötényes viseletével és torontálvásárhelyi menyasszonyi viseletével harmadik helyezést ért el.

A csoport néhány tagja részt vett a díjátadó ünnepségen és az azt követő kétnapos konferencián, melynek keretében a közép-ázsiai és a távol-keleti népek népi textilkúltúrájával ismerkedhettek meg.

A pályaművek tervezésében és kivitelezésében részt vett: Besenyei Ildikó, Donkóné Birkás Tünde, Fajtner Martonosi Lídia, Galai Kornélia, Himpliné Juhász Judit, Kovács Erzsébet, Limburger Georgina, Tajti Erzsébet, Tapiska Erzsébet, Tóth Jolán, Vázsonyi Csilla, Zeković Ilona

A csoport szakmai vezetői: Borbásné Budai Valéria, Donkóné Birkás Tünde, Tajti Erzsébet